صفر تا صد اسپیکینگ آزمون آیلتس
چهارمین بخش آزمون آیلتس که به طور جداگانه صورت میگیرد، بخش آزمون اسپیکینگ آیلتس میباشد. ما در مقالاتی جدا در مورد به صورت مجزا در مورد لیسنینگ، ریدینگ و رایتینگ آزمون آیلتس صحبت کردیم.
در بخش اسپیکینگ (Speaking) یا مصاحبه شفاهی، مهارت گفتاری شما مورد سنجش قرار می گیرد و همچون دیگر بخشهای آزمون آیلتس، نمره آن بین ۱ تا ۹ خواهد بود که در ادامه به جزئیات آن میپردازیم. عملکرد شما در این بخش یک چهارم نمره کل آیلتس شما را تعیین می کند.
بخش اسپیکینگ آزمون آیلتس چگونه برگزار میشود؟
برای ماژول آکادمیک و جنرال تفاوتی در نحوه برگزاری آزمون اسپیکینگ وجود ندارد. در مورد آزمون آیلتس کاغذی و کامپیوتری، شما به صورت حضوری در محل آزمون، مصاحبه خواهید شد. در آزمون آنلاین، از طریق وب کم و تحت شرایط اعلام شده، میتوانید در این آزمون شرکت کنید. در تمامی آزمون ها، مصاحبه شما ضبط می شود.
شما به انتخاب خودتان میتوانید یک یا چند روز پس از آزمون کتبی (لیسنینگ، ریدینگ و رایتینگ) در مصاحبه آزمون اسپیکینگ شرکت کنید. در همان محلی که آزمون کتبی داشته اید، آزمون اسپیکینگ برگزار میشود.
فرآیند آزمون به این ترتیب میباشد که شما به صورت انفرادی وارد اتاق آزمون شده و رودرروی ممتحن مینشینید. محیط کاملا ساکت خواهد بود و هیچ عاملی باعث حواسپرتی شما نخواهد شد. مواردی که روی میز مصاحبه آزمون اسپیکینگ، روبهروی ممتحن یا همان آیلتس اگزمینر وجود دارد عبارت است از برگه سوالات، زمان سنج، ریکوردر صدا، برگه نوت برداری و مداد قرار دارد. ممتحن، بدون وقفه در سه بخش سوالات مربوط به این آزمون را به طور شفاهی از شما خواهد پرسید. کل این فرآیند، بین ۱۱ تا ۱۴ دقیقه به طول می انجامد.
در مورد نحوه برخورد با ممتحن این نکته قابل ذکر میباشد که شما نمیتوانید از وی سوالات شخصی بپرسید؛ صرفا به سوالاتی که از شما پرسیده میشود پاسخ میدهید. در بخش اول آزمون میتوانید از ممتحن بخواهید سوال را برای شما تکرار کند، اما نمی توانید از او بخواهید که سوال یا کلمه ای را برای شما توضیح دهد. در بخش دوم آزمون، امکان سوال پرسیدن ندارید؛ در بخش سوم میتوانید از ممتحن بخواهید کلمه یا عبارتی از سوال را برایتان توضیح دهد یا سوال را به شیوهای دیگر بیان کند.
مراحل مصاحبه شفاهی در بخش اسپیگینگ آزمون آیلتس
آزمون اسپیکینگ آیلتس در سه بخش انجام می شود و هر بخش خصوصیات و اهداف مشخصی دارد. در مصاحبه شفاهی حفظ خونسردی و تمرکز بسیار اهمیت دارد. حدودا ۱۱ تا ۱۴ دقیقه زمان آزمون خواهد بود و اگر در این مدت زمان کوتاه نتوانید متمرکز باشید، عملکرد مطلوبی در آزمون نخواهید داشت.
شروع مصاحبه
در اتاق آزمون، ممتحن منتظر ورود شماست. پس از احوالپرسی و معرفی خود، از شما می خواهد مدارک شناساییتان را نشان دهید و نام و ملیت شما را میپرسد. به جز کارت شناسایی، شما هیچ وسیله دیگری همراه خودتان ندارید، حتی ساعت مچی. انتظار میرود ارتباط بین ممتحن و فرد آزمون دهنده رسمی باشد، البته ایجاد حس صمیمیتی نسبی باعث فراهم شدن محیطی امن شده و فرد آزمون دهنده میتواند ارتباط بهتری با ممتحن برقرار کند و عملکرد بهتری داشته باشد.
بخش اول اسپیکینگ آیلتس (IELTS Speaking Part 1)
در بخش اول آزمون اسپیکینگ، حدود ۱۰ سوال راجع به خودتان مثل شغلتان، شرایط خانوادگیتان، یا علایقتان میپرسند. شما در این بخش با سوالات نسبتا آسانی روبرو میشوید. به این سوالات میتوانید با دو تا سه جمله جواب دهید.
هدف این سوالات، نمایش توانایی شما در معرفی خودتان و پاسخ دهی به سوالات به صورت مستقیم، کامل و دقیق بوده و روانی کلامتان اهمیت ویژهای دارد. این بخش، تعیین کننده توانایی گفتاری شما در دو بخش بعدی نیز خواهد بود. اگر شما بتوانید به خوبی به سوالات مربوط به معرفی خودتان پاسخ دهید، این تأثیرگذاری مثبت بر ممتحن را خواهید داشت که تسلط کافی به زبان انگلیسی دارید و قادر به پاسخگویی دو بخش دیگر نیز خواهید بود.
مدت زمان بخش اول مصاحبه آزمون اسپیکینگ، حدودا بین ۴ تا ۵ دقیقه میباشد.
در مقالهای با عنوان بخش اول اسپیکینگ آیلتس توضیحات کاملی در مورد این بخش دادهایم که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید.
بخش دوم اسپیکینگ آیلتس (IELTS Speaking part 2)
در بخش دوم آزمون اسپیکینگ، ممتحن به شما یک کارت، قلم و کاغذ میدهد. شما یک دقیقه فرصت دارید که موضوع کارت را بخوانید و سپس راجع به آن موضوع ۱ تا ۲ دقیقه صحبت کنید. در مدت یک دقیقه ای که برای آماده سازی فرصت دارید، می توانید روی کاغذ کلمات کلیدی که میخواهید در گفتارتان استفاده کنید را یادداشت کنید. پس از پایان صحبت کردن ۲ دقیقه ای شما، ممتحن یک یا دو سوال مرتبط به موضوع کارت نیز از شما میپرسد.
هدف از بخش دوم، نمایش توانایی شما در توصیف داستانگونه یک شخص، مکان، شی، رویداد، علایق و یا یک شغل میباشد.
نوت برداری در فرصت آماده سازی و استفاده از نوت ها در هنگام پاسخ به سوال، در این بخش بسیار اهمیت دارد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که در آزمون اسپیکینگ آیلتس، شما نمی توانید خودتان زمان را چک کنید. پس با تمرین زیاد، ذهنتان را آماده کنید تا بتوانید در این بخش، بدون توقف در مورد هر موضوعی به مدت دو دقیقه صحبت کنید و به تمامی سوالات خواسته شده در کارت، پاسخ دهید. توصیه میشود در این بخش پاسختان را به صورت داستان بیان کنید. شروع تأثیرگذاری داشته باشید و پرانرژی و بدون استرس به سوالات پاسخ دهید. تسلط به لغات آکادمیک در این بخش مورد نیاز میباشد.
بخش سوم اسپیکینگ آیلتس (IELTS Speaking part 3)
آخرین بخش آزمون اسپیکینک، پرسش و پاسخ تحلیلی خواهد بود. در بخش سوم آزمون اسپیکینگ، ممتحن با هدف بررسی توانایی شما در تحلیل موضوع، از شما سوالاتی میپرسد و شما باید با استفاده از لغات آکادمیک و ساختارهای گرامری پیچیدهتر، پاسخ سوال را تحلیل کنید.
در این بخش، بین ۳ تا ۵ دقیقه تعداد ۴ تا ۶ سوال از شما پرسیده می شود. موضوع این سوالات مرتبط به موضوع سوالات بخش دوم می باشد. با این تفاوت که سوالات انتزاعیتری عنوان میگردد. شما باید پاسخهایی ارائه دهید که دانش عمومی بالایی می طلبند. این نکته را مد نظر داشته باشید،
در این آزمون ایدههای شما مورد سنجش نخواهد بود بلکه توانایی زبانی شما برای بیان آنچه در عمق تفکرتان وجود دارد و نیز نحوه سازمان دهی ایدههایتان اهمیت دارند. به عبارت دیگر، در این بخش انسجام و سازمان دهی ایده هایتان، کلید موفقیت شما می باشد.
در مقاله بخش سوم اسپیکینگ آیلتس میتوانید یاد بگیرید چطور به سوالات این بخش با بهترین سازماندهی و انسجام پاسخ دهید.
نمره دهی اسپیکینگ آزمون آیلتس چگونه است؟
چهار معیار، تعیین کننده نمره شما در آزمون اسپیکینگ آیلتس میباشد. این معیارها عبارتند از: روانی و انسجام، دامنه لغات، درستی و تنوع ساختارهای گرامری و تلفظ.
برای مثال، اگر نمره شما در هرکدام از این معیارها به این صورت باشد:
روانی و انسجام | دامنه لغات | درستی تنوع ساختار گرامری | تلفظ |
۷ | ۵.۵ | ۶.۵ | ۶ |
در این صورت، برای محاسبه نمره کل، میانگین این اعداد محاسبه می شود. به عبارتی نمره کل ۶.۲۵ خواهد بود. چون عدد به دست آمده اعشاری بوده، این عدد به نزدیکترین اعشار نیم یا عدد کامل گرد میشود. در این مثال، نمره کل مصاحبه ۶.۵ گزارش میشود.
در نسخه عمومی توصیف نمره اسپیکینگ به تفصیل در مورد این چهار معیار توضیح داده شده و ما در اینجا به کلیات آن اشاره می کنیم.
روانی و انسجام در اسپیکینگ (Fluency and coherence)
“روانی گفتار” یا همان “fluency”، توانایی فرد در بیان ایدهها بدون صرف زمان زیاد برای فکر کردن میباشد. به عبارت دیگر، شما باید بتوانید با کمترین میزان مکث و توقف ایدههای خود را بیان کنید.
“انسجام” یا همان“coherence” ، توانایی فرد در بیان ایدهها به طور منسجم و مرتبط با هم میباشد. در آزمون اسپیکینگ آیلتس، شما باید این توانایی را داشته باشید که ایدههای مورد نظر را با ساختاری منطقی ارائه دهید. به طوری که بیان ایدهها دارای نظم بوده و به طور کلی، گفتارتان معنادار باشد.
در فایل نسخه عمومی توصیف نمره اسپیکینگ به طور جزئی توضیح داده شده که با رعایت نکاتی که نشان دهنده روانی و انسجام گفتارتان می باشد، میتوانید نمره ۱ تا ۹ کسب کنید. برای مثال، برای کسب نمره ۷، داوطلب به اندازه کافی صحبت میکند، مکث های کوتاهی برای یافتن ساختار گرامری یا لغات مناسب وجود دارد، این امکان وجود دارد که فرد خودتصحیحی انجام دهد، و از کلمات ربط به طور متنوع استفاده میکند.
بخوانید: هرآنچه که باید در مورد روانی کلام و انسجام در اسپیکینگ آیلتس بدانید
دامنه لغات (Lexical resources)
“دامنه لغات“ یا “Lexical Resources” با این مهارتها تعریف میشود:
- توانایی بکارگیری لغاتی که مرتبط با موضوعی خاص باشند؛
- توانایی پارافریز کردن یا استفاده از کلمات هم معنی؛
- بکارگیری صحیح کلمات در عبارات (collocations)
- بکارگیری کلمات مترادف آکادمیکتر به جای استفاده از کلمات رایج؛ برای مثال بکارگیری کلمات هم معنی برای واژه های رایجی چون good”، bad، very، important”
در فایل نسخه عمومی توصیف نمره اسپیکینگ مشخص شده، برای اینکه داوطلب بتواند نمره ۷ کسب کند، باید نکات زیر را مدنظر داشته باشد:
- انعطافپذیری در استفاده از لغات
- استفاده از کلماتی که کمتر رایج هستند و استفاده از اصطلاحات
- پارافرز کردن سوالها و استفاده از کلمات و ساختارهای مترادف.
برای افزایش نمره دامنه لغات خود بخوانید: دامنه لغات معیاری مهم در آزمون آیلتس
درستی و تنوع ساختارهای گرامری (Grammatical range and accuracy)
“Grammatical Range”، به تنوع به کار رفته در ساختار جملات اشاره دارد. به عبارتی، شما باید با بکارگیری انواع مختلف جمله، ایدههای خود را بیان کنید. مثلا استفاده از جملات مجهول و ضمایر موصولی باعث افزایش سطح گرامری جملات شما میشود.
“Accuracy” ، به ساختار گرامری صحیح اشاره دارد. شما باید ساختار جملات شامل زمان افعال، حروف اضافه، حروف تعریف مثل a/an یا the و … را به درستی استفاده کنید.
با بررسی نسخه عمومی توصیف نمره اسپیکینگ میتوان گفت، جهت کسب نمره ۷، داوطلب ساختارهای پیچیدهی بسیاری استفاده میکند، اما انعطافپذیری آنها معمولی خواهد بود. عمدتا جملات بدون غلط تولید میکند، اما تعدادی اشتباه گرامری داشته و آنها را تکرار میکند.
بخوانید: ساختارهای گرامری صحیح و متنوع در اسپیکینگ آیلتس
تلفظ (Pronunciation)
“تلفظ” به معنای “ادای کلمه به شیوهای قابل درک و پذیرفته شده توسط عموم میباشد که با یک لهجه خاص صحبت می کنند”. با پیدا کردن کلمه در دیکشنری، شما می توانید از “تلفظ صحیح” کلمات مطمئن شوید. تلفظ با “لهجه” متفاوت میباشد. با بررسی مقاله اهمیت تلفظ در اسپیکینگ آیلتس میتوانید درک درستی از این تفاوت پیدا کنید.
از جمله مواردی که فرد باید برای تلفظ صحیح مدنظر داشته باشد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسلط به تلفظ حروف و به طور خاص حروفی که صداهای آنها برای فارسی زبانان نامأنوس میباشند (برای مثال th)؛
- تولید صدایی واضح که شنونده به راحتی آن را متوجه شود؛
- تسلط به بیان بلندتر و طولانیتر آن سیلاب از کلمه که “استرس” دارد؛ “استرس کلمه” در دیکشنری با علامت ̍ مشخص می شود. برای مثال: کلمه “exciting” را در نظر بگیرید. این کلمه، ex. ̍ci. tingسه سیلاب دارد و استرس روی سیلاب دوم است.
حال، با توجه به اطلاعات ارائه شده در نسخه عمومی توصیف نمره اسپیکینگ، اگر شما به دنبال کسب نمره ۷ در آزمون آیلتس میباشید، رعایت نکات زیر دارای اهمیت خواهد بود:
- گفتار قابل فهم باشد، هرچند برخی کلمات با تلفظ اشتباه ادا شوند.
- تلفظ بسیاری از کلمات خوب باشد، اما ثبات کاملی دیده نشود.
- داوطلب روی تلفظ تسلط نسبی داشته باشد.
بخوانید: اهمیت تلفظ در آزمون اسپیکینگ آیلتس
چطور در اسپیکینگ آیلتس نتیجه بهتری بگیرم؟
همانطور که اشاره شد، چهار معیار اصلی تعیین کننده نمره کل در بخش اسپیکینگ آیلتس شما خواهد بود که عبارتند از: “روانی و انسجام، دامنه لغات، درستی و تنوع ساختارهای گرامری و تلفظ”. علاوه بر رعایت نکات ذکر شده، دو عامل دیگر نیز میتواند بر عملکرد داوطلب تأثیرگذار باشد:
- مهارت شنیداری و درک سوالات: در بخش سوم مصاحبه شفاهی، سوالات طولانی با لغات پیشترفته تر پرسیده میشود. درچنین مواردی، چالش اولیه داوطلبین، درک سوال مورد نظر میباشد. بنابراین، تقویت مهارتهای شنیداری پیش نیاز یک پاسخ درست میباشد. تا میتوانید به پادکستهای انگلیسی گوش دهید.
- پاسخگویی خلاقانه هنگامی که فرد پاسخی برای سوال ندارد: وقتی داوطلب با سوالی مواجه میشود که قبلا با آن برخورد نداشته و جوابی برای آن در ذهن ندارد، باید ذهن آمادگیی داشته باشد و بتواند با استفاده از تخیل خود پاسخی ارائه دهد و بداههگویی کند.
برای موفقیت در مصاحبه شفاهی
- پیش از آزمون، سوالات رایج آزمون شفاهی را تمرین کنید. کتابهای آیلتس کمبریج ۱۰ تا ۱۶، منبع مناسبی برای دسترسی به سوالات اسپیکینگ آیلتس میباشند. برای دانلود این کتاب ها به مقاله دانلود رایگان کتابهای کمبریج آیلتس مراجعه کنید.
- پارتنر مکالمه داشته باشید. از بین دوستانتان، با کسانی که سطح زبانی حداقل متوسط دارند انگلیسی صحبت کنید. کلاس زبان شرکت کنید و با معلم و هم کلاسی های خود مکالمه انگلیسی داشته باشید. تا میتوانید موقعیت انگلیسی صحبت کردن را برای خودتان خلق کنید.
- سوال های اسپیکینگ آیلتس را پاسخ دهید و صدایتان را ضبط کنید. ایرادهایتان را یادداشت کنید و برای بار دوم صدایتان را ضبط کنید. سپس تغییرات خود را ارزیابی کنید.
درباره سارا شیرمحمدی
سارا شیرمحمدی کارشناس ارشد آموزش زبان انگلیسی از دانشگاه فردوسی مشهد، مدرس دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر، مدرس آزمون های بین المللی آیلتس و تافل. اینجا زبان انگلیسی رو راحت جذاب و متفاوت یاد میگیری!
نوشته های بیشتر از سارا شیرمحمدی5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ،وقت بخير
با خواندن مقاله متوجه مي شويم دانستن ساختار كلي آزمون اسپيكينگ كمك شاياني به دريافت نمره بالاتر مي كند. در كل بخش اول اسپيكينگ سنجش توانايي گفتار بوسيله مهارت معرفي خود است ،بخش دوم اسپيكينگ توانايي فرد در روايت كردن را خواهد سنجيد ، در بخش سوم اسپيكينگ توانايي تحليل موضوع و نحوه سازماندهي ايده ها مورد بررسي قرار مي گيرد . براي كسب نمره بالا در اسپيكينگ بايد : روانی و انسجام، دامنه لغات، درستی و تنوع ساختارهای گرامری و تلفظ تقويت شود و همچنين خلاقيت در پاسخگويي به سوالات ناآشنا و مهارت شنيداري و درك بالا از اهميت چشمگيري برخوردار هستند .
سلام مریمجان، بله درسته به نکات مهمی در بخش اسپیکینگ آزمون آیلتس اشاره کردید.
مقاله خوبی بود
ممنونیم نازی جان
موفق باشید.